22 Αυγούστου
Κυριακή 23 Αυγούστου 2009
Μερικές εικόνες της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε στην Αττική στις 21/08/2009
22 Αυγούστου
Κυριακή 10 Μαΐου 2009
Έφυγε ο Ευγένιος Σπαθάρης: Η ιστορία του Καραγκιόζη...

Αποσπάσματα από συνέντευξη στον Λαζόπουλο
Ο Ευγένιος Σπαθάρης του Σωτηρίου ήταν καλλιτέχνης του ελληνικού θεάτρου σκιών , ένας από τους πιο σημαντικούς καραγκιοζοπαίχτες και ζωγράφος.
Γεννήθηκε στην Κηφισιά τον Ιανουάριο του1924. Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του άρχισε ν΄ ασχολείται με τη ζωγραφική και ιδιαίτερα με τους ήρωες του θεάτρου σκιών από τους πρωτοπόρους του οποίου ήταν ο πατέρας του. Το γεγονός αυτό τον εξοικείωσε με το καλλιτεχνικό αυτό είδος οπότε και ξεκίνησε να δίνει ο ίδιος παραστάσεις, αρχικά στη διάρκεια της κατοχής, σε θέατρα της Αθήνας, σε Πρεσβείες, στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη κ.α. Από τότε έχει δώσει πληθώρα παραστάσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, συμμετέχοντας σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια ειδικά για το θέατρο σκιών. Παρουσίασε πολλά έργα με ήρωα τον Καραγκιόζη τόσο ως άψυχο υλικό (φιγούρες ηρώων), όσο και σε έμψυχη, (ζωντανή), παράσταση με ηθοποιούς, στο Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδος, στο "Ελληνικό Χορόδραμα", στο Θέατρο Χατζώκου, (Θεσσαλονίκη), στο Θέτρο Συντεχνίας κ.α. με τις παραστάσεις "Το ταξίδι", "Το καταραμένο φίδι", "Ο δικτάτωρας", "Ο Αλέκος με τα κυδώνια" κ.α. Κυκλοφόρησε περίπου 15 έργα σε δίσκους και το 1980 άρχιζε να παίζει στη τηλεόραση.
Το 1991 ιδρύθηκε το Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, το οποίο λειτουργεί συστηματικά από το 1996, με στόχο την προβολή του θεάτρου σκιών και του καραγκιόζη.
ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ | |||
Ο Ευγένιος Σπαθάρης ξεκινά την καριέρα του το 1942 και από το1945 έως το 1950 περιοδεύει δίνοντας παραστάσεις σε πολλά θέατρα και κινηματογράφους της Ελλάδας. Σε όλη τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα όπου πραγματοποίησε και πραγματοποιεί αμέτρητες παραστάσεις για τον ελληνικό λαό, στον οποίο άλλωστε ανήκει ο Καραγκιόζης του, πρέπει να υπογραμμισθεί η εικοσάχρονη συμμετοχή του στα "Κρυστάλλεια" της Πεντέλης, η μακρόχρονη παρουσία του στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και οι εμφανίσεις του στα "Δημήτρια" που οργανώνονται στη συμπρωτεύουσα.
| |||
![]()
| |||
![]() ![]() |
Αξιόλογη, όμως, θεωρείται και η δράση του στον τομέα του θεάτρου, όπου σκηνοθέτησε και σκηνογράφησε με τεράστια επιτυχία τον "Μέγα Αλέξανδρο" με το Ελληνικό Χορόδραμα (1950), επίσης τον "Μέγα Αλέξανδρο" συνεργαζόμενος με την Σοφία Βέμπο (1954), "Το ταξίδι" του Γ. θέμελη (1965), τον "Καραγκιόζη Δικτάτορα" του Γ. Γιαννακόπουλου (1969), "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ι. Καμπανέλλη (1972), τον "Καραγκιόζη παρά λίγο Βεζύρη" του Σκούρτη, "τα Καραγκιοζέϊκα" του Ρώτα και άλλες διάφορες ομάδες φοιτητών, καθηγητών και νέων καλλιτεχνών. Το καλοκαίρι του 1999, στην Κρήτη, στα πλαίσια του Συνεδρίου της UNIMA Κρήτης, μιλάει για τον Καραγκιόζη και τη γλώσσα μας.
Ο Ευγένιος Σπαθάρης έχει τιμηθεί με αναμνηστικές πλακέτες τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό για την τόσο σημαντική και πολύχρονη προσφορά του στον θεατρικό αυτό τομέα ενώ έχει διακριθεί στα περισσότερα Φεστιβάλ για το εξαιρετικό ταλέντο με το οποίο προβάλλει την τέχνη του. Το 1980 μάλιστα, στο φεστιβάλ Ιθάκης πήρε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και ενδυματολογίας για το έργο "ο Τιλάλης" του Μιχάλη Μπουρμπούλη(1980). Συνεχίζοντας ακατάπαυστα τη δράση του, το 2001, σε συνεργασία με τους μουσικούς Λουδοβίκο των Ανωγείων και Ψαραντώνη παρουσίασαν με πρωτότυπο τρόπο στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό το γνωστό Κρητικό ποίημα του Βιτζέντζου Κορνάρου «Ερωτόκριτος». Την ίδια χρονιά το Θέατρο Τέχνης με επικεφαλής τον σκηνοθέτη Μίμη Κουγιουμτζή ανέβασαν με πρωτοφανή επιτυχία το έργο «Πλούτος» του Αριστοφάνη με πρωταγωνιστή τον Ευγένιο Σπαθάρη. Η παρουσία του στο ιερό θέατρο της Επιδαύρου υπήρξε ο πιο σημαντικός σταθμός της ζωή του. Η παράσταση συνεχίστηκε με την ίδια επιτυχία σε όλη την Ελλάδα. Το 2003 επιστρέφοντας από το εξωτερικό έγραψε και ανέβασε το δεύτερο θεατρικό του έργο «Ε! ρε γλέντια» το οποίο παρουσιάστηκε στην Αθήνα και στην Επαρχία με τον Τάκη Βαμβακίδη στο ρόλο του Καραγκιόζη. Εδώ και αρκετά χρόνια έχει αναγνωριστεί διεθνώς το Παγκόσμιο Μουσείο Θεάτρου Σκιών, που δημιουργησε με την πολύτιμη βοήθεια της γυναίκας του από το 1958, στο σπίτι τους στο Μαρούσι. Η προβολή αυτής της σπάνιας συλλογής, μέσω των ξένων τηλεοπτικών καναλιών όλου του κόσμου που τον επισκέφθηκαν, έκανε ακόμη πιο γνωστή τη χώρα μας στον τομέα του μαγικού κόσμου του ρωμαίικου Καραγκιόζη και της καταγωγής του. Τέλος, τον Ιούνιο του 1995, ο Ευγένιος Σπαθάρης αμείφτηκε με το ωραιότερο δώρο που θα μπορούσε να τιμηθεί ένας καλλιτέχνης. Ένας καλλιτέχνης που ζει για να προσφέρει την χαρά και το χαμόγελο σε όλους τους θαυμαστές του τόσα χρόνια πιστού φίλου τους, Καραγκιόζη. Ο Δήμος Αμαρουσίου, με ιδιαίτερο σεβασμό και αγάπη απέναντι στο πρόσωπο του μεγάλου καλλιτέχνη της πόλης μας εξασφάλισε ένα κεραμίδι, μια μόνιμη στέγη για τον Καραγκιόζη και τους υπόλοιπους φίλους του, στην καρδιά του Μαρουσιού. Έτσι, σήμερα, λειτουργεί ένα μοναδικό μουσείο ανοιχτό για ολόκληρο τον κόσμο με την επωνυμία "Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου" που ο μεγάλος "δάσκαλος" το έχει γεμίσει με πανέμορφες φιγούρες και σκηνικά του ελληνικού αυτού λαϊκού μας θεάτρου. Ο Ευγένιος Σπαθάρης χάρισε με πολύ μεγάλη χαρά τις δημιουργίες του στην πόλη του Μαρουσιού με σκοπό να μαθαίνουν και οι νέες γενιές τι αντιπροσωπεύουν για μας τους Έλληνες ο Καραγκιόζης και η ιστορία του. Ζούσε με την οικογένειά του πάντα στο Μαρούσι και τα δύο τελευταία χρόνια είχε αφιερώσει περισσότερες ώρες στο δεύτερο ταλέντο του, τη ζωγραφική, συμμετέχοντας ενεργά σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις. | ||||||||
|
Πηγές
http://www.karagiozismuseum.gr/spatharides/eugenios_spatharis_greece.htmhttp://troktiko.blogspot.com/2009/05/blog-post_3432.html
http://el.wikipedia.org/wiki/Ευγένιος_Σπαθάρης
Τρίτη 14 Απριλίου 2009
Πασχαλινές συνταγές 3 - Βάψιμο αυγών
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών μετά την Ανάσταση είναι μία παράδοση αιώνων. Πριν τα τσουγκρίσουμε, όμως, πρέπει να τα βάψουμε. Το βάψιμο των αυγών γίνεται συνήθως τη Μεγάλη Πέμπτη και αν ακολουθήσουμε μερικές απλές οδηγίες είναι, μάλλον, μία εύκολη διαδικασία.
Βήμα πρώτο: Προετοιμασία
Καλό είναι να επιλέξετε φρέσκα αυγά και λευκού χρώματος χωρίς ραβδώσεις. Ελέγξτε τη συσκευασία της βαφής για να δείτε σε πόσα αυγά αντιστοιχεί το κάθε φακελάκι.
Βγάλτε τα αυγά από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το βάψιμο για να έχουν αποκτήσει θερμοκρασία δωματίου. Είναι απαραίτητο να τα πλύνετε πολύ καλά για να απομακρύνετε σκόνη και ουσίες, που μπορεί να εμποδίσουν την απορρόφηση της βαφής.
Βήμα δεύτερο: Βράσιμο
Το καλύτερο είναι να βουτήξετε τα αυγά σε χλιαρό και όχι καυτό νερό για να αποφύγετε τον κίνδυνο να ραγίσουν ή να σπάσουν. Σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε τα να βράσουν για 10-15 λεπτά μόνα τους, χωρίς τη βαφή. Μόλις τα αυγά βράσουν, βγάλτε τα από τη κατσαρόλα και τοποθετείστε σε μία πετσέτα μέχρι να στεγνώσουν τελείως.
Στη συνέχεια ρίξτε στην κατσαρόλα τη βαφή και νερό και ακολουθείστε τις οδηγίες που θα βρείτε στη συσκευασία της βαφής, που επιλέξατε. Βάλτε στην κατσαρόλα ένα ένα τα αυγά με μία κουτάλα. Το νερό πρέπει να είναι χλιαρό και να σκεπάζει τα αυγά, που θα είναι όσα χωράει ο πάτος της κατσαρόλας.
Αφήστε τα αυγά να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για όσο χρόνο αναγράφεται στις οδηγίες της συσκευασίας της βαφής.
Βήμα τρίτο: Στέγνωμα και γυάλισμα
Βγάλτε προσεκτικά, ένα ένα, τα κόκκινα πλέον αυγά χρησιμοποιώντας μία τρυπητή μεταλλική κουτάλα. Τοποθετήστε τα σε μία λεία επιφάνεια και αφήστε τα να στεγνώσουν.
Γυαλίστε τα καλύτερα με λίγο ελαιόλαδο που θα βάλετε σε χαρτί κουζίνας ή σε ένα πανί αντί να αγοράσετε τυποποιημένα προϊόντα γυαλίσματος. Λαδάκι χρησιμοποιούσαν και οι γιαγιάδες μας και το αποτέλεσμα ήταν τέλειο.
Τα πασχαλινά κόκκινα (ή ό,τι άλλο χρώμα έχετε επιλέξει γιατί πλέον στην αγορά κυκλοφορούν διάφορα χρώματα) αυγά είναι έτοιμα. Μπορείτε να τα αφήσετε εκτός ψυγείου για 5-6 ημέρες το πολύ.
Παρασκευή 10 Απριλίου 2009
Πασχαλινές συνταγές 2

Για 8 άτομα - Προετοιμασία & ψήσιμο: 70 λεπτά
Υλικά
1 κιλό μεγάλα κολοκυθάκια
2 μεγάλες πατάτες
1 μεγάλο κρεμμύδι
200 γραμμ. ξινή μυζήθρα
2 αυγά και 1 κρόκο
μαϊντανό
αλεύρι, λάδι,
αλάτι, πιπέρι
Η προετοιμασία: Πλύνετε τις πατάτες, ρίξτε τες σε μια κατσαρόλα, σκεπάστε τες με νερό, προσθέστε αλάτι και βράστε τες. Ξεφλουδίστε τες όταν είναι ακόμη ζεστές και κάντε τες αμέσως πουρέ. Πλύνετε, καθαρίστε και τρίψτε τα κολοκυθάκια στο χοντρό μέρος του τρίφτη, βάλτε τα σ' ένα μπολ, αλατίστε τα και αφήστε τα για 10 λεπτά. Στη συνέχεια στύψτε τα πολλές φορές με τα χέρια σας ώστε να φύγουν τα περισσότερα υγρά τους.
Για τους κεφτέδες: Τρίψτε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε 2 κουταλιές μαϊντανό. Ρίξτε τα κολοκυθάκια και τον πουρέ πατάτας σ' ένα μπολ, προσθέστε το κρεμμύδι, τη μυζήθρα, τα αυγά, τον κρόκο και το μαϊντανό και αλατοπιπερώστε. Ζυμώστε τα υλικά προσθέτοντας λίγο αλεύρι μέχρι το μείγμα να μπορεί να πλάθεται χωρίς να κολλάει στα χέρια σας.
Για το τηγάνισμα: Πλάστε τους κεφτέδες με τα χέρια σας ελαφρώς αλευρωμένα. Ζεστάνετε λάδι σ' ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίστε τους κεφτέδες κι από τις δυο πλευρές σε μέτρια φωτιά. Στη συνέχεια στραγγίστε τους σε χαρτί κουζίνας. Σερβίρονται ζεστοί.
Μεζέδες
Μπουρεκάκια με τυρί
Για 8 άτομα Προετοιμασία & ψήσιμο : μια ώρα
Υλικά
750 γραμμ. φύλλο κρούστας
750 γραμμ. τυρί φέτα
2-3 αυγά
πιπέρι, λάδι για το τηγάνισμα
Η προετοιμασία: Αφήστε τα φύλλα να ξεπαγώσουν. Βγάλτε το βούτυρο από το ψυγείο, χτυπήστε ελαφρά τα αυγά, διαλύστε καλά το τυρί με ένα πιρούνι και ανακατέψτε το με τα αυγά, το βούτυρο και πιπέρι μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές.
Για τα μπορεκάκια: Κόψτε τα φύλλα σε λωρίδες 12 εκ., βάλτε στην άκρη 1 κουταλάκι μείγμα και τυλίξτε τα φύλλα σε τρίγωνα. Κλείστε τις άκρερς βρέχοντας λίγο το φύλοο. Ζεστάνετε άφθονο λάδι σ'ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και τηγανίστε τα μπουρεκάκια. Αγού τα τηγανίσετε στραγγίξτε τα σε χαρτί κουζίνας. Σερβιρετέ τα ζεστά.
Τυροκαυτερή
Για 8 άτομα - Προετοιμασία & Ψήσιμο: 5 λεπτα
Υλικά
500 γραμμ. τυρί φέτα
100 ml στραγγιστό γιαούρτι σακούλας
4 σκελίδες σκόρδο
κόκκινο καυτερό πιπέρι
Η ετοιμασία: Διαλύστε το τυρί φέτα με ένα πιρούνι. Κοπανίστε ελαφρά το σκόρδο. Ρίξτε το γιαούρτι στο μπολ του μίξερ, προσθέστε το σκόρδο και χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να διαλυθεί το σκόρδο και το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέστε το τυρί και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Τέλος ρίξτε το πιπέρι και ανακατέψτε καλά. Βάλτε την τυροκαυτερή σε ένα μπολ, σκεπάστε το και βάλτε το στο ψυγείο.
Κυρίως πιάτα
Αρνί με αγκινάρες & γιαούρτι
Για 6-8 άτομα Προετοιμασία & ψήσιμο: 2 1/2 ωρες
Υλικά
2 μπουτάκια από αρνί (περίπου 3 κιλά)
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι, 4 αυγά,
2 σκελίδες σκόρδο
χυμό 3 λεμονιών
λάδι, αλάτι, πιπέρι
1 κιλό καρδιές αγκινάρας
Για το αρνί: Πλύντε το κρέας, στραγγίστε το, βάλτε το σ' ένα ταψί, ρίξτε το χυμό λεμονιού, 130 ml λάδι, το λιωμένο σκόρδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε. Ψήστε το στο φούρνο στους 150-160 βαθμούς για 80-90 λεπτά, γυρίζοντάς το μερικές φορές και ρίχνοντας λίγο ζεστό νερό όταν χρειάζεται.
Για τις αγκινάρες: Καθαρίστε τες, αφαιρέστε τα κοτσάνια και όλα τα σκληρά φύλλα μέχρι να φτάσετε στο λευκό μέρος. Βγάλτε το χνούδι και κόψτε τις αγκινάρες σε ύψος περίπου 4 εκ. Πλύντε τες, ρίξτε τες σε νερό με λίγο χυμό λεμονιού και βράστε τες για 5 λεπτά. Στραγγίστε τες, αλατοπιπερώστε τες εσωτερικά, κάντε χώρο στο ταψί και βάλτε μέσα τις αγκινάρες όρθιες. Συνεχίστε το ψήσιμο για 15-20 λεπτά.
Η ολοκλήρωση: Χτυπήστε τα αυγά με αλάτι και πιπέρι σε ένα μπολ. Αφαιρέστε όλη την πέτσα από το γιαούρτι και με ένα κουτάλι ανακατέψτε το με τα αυγά και περιχύστε το αρνί και τις αγκινάρες με το μείγμα. Βάλτε το ταψί στο φούρνο και ψήστε το φαγητό λίγο ακόμα, μέχρι να πήξει το γιαούρτι. Σερβίρεται ζεστό.
Κατσικάκι γεμιστό με ρύζι
Για 6-8 άτομα Προετοιμασία & ψήσιμο: 2 ωρες
Υλικά
1/2 κατσικάκι
(πάνω κομμάτι, χωρίς κεφάλι)
1 τριμμένο κρεμμύδι
το συκώτι από το κατσικάκι
3 κουταλιές κουκουνάρι
1 1/2 φλιτζάνι ρύζι
2 ώριμες ντομάτες
(ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες)
μία κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
1 ξυλαράκι κανέλας
λεμόνι
ρίγανη, βούτυρο, λάδι, αλάτι, πιπέρι
Η γέμιση: Πλύντε το συκώτι, στραγγίστε το καλά, σκουπίστε το και ψιλοκόψτε το. Ρίξτε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα με μία κουταλιά βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετέ το με το συκώτι. Προσθέστε το κουκουνάρι, σοτάρετε λίγο και ρίξτε τις ντομάτες, το ρύζι, το δυόσμο, την κανέλα, βράστε το μείγμα για 1-2 λεπτά και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε νερό και μισοβράστε μέχρι η γέμιση να στεγνώσει.
Για το κατσικάκι: Πλύντε το, στραγγίστε το, τρίψτε το όλο με λεμόνι και αλατοπιπερώστε το. Βάλτε τη γέμιση μέσα στο στήθος και κλείστε το άνοιγμα ράβοντας το με διπλή ή τριπλή κλωστή ραψίματος.
Για το ψήσιμο: Βάλτε το κατσικάκι σε ένα μεγάλο ταψί, ρίξτε λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και 1 δάχτυλο νερό. Ψήστε το στο φούρνο, στους 150 βαθμούς, επί μιάμιση ώρα. Έπειτα αυξήστε τη θερμοκρασία στους 180-190 βαθμούς και ψήστε το για μία ώρα ακόμα, γυρίζοντάς το ενδιάμεσα δύο φορές.
Για το σερβίρισμα: Αφαιρέστε προσεκτικά την κλωστή, βγάλτε τη γέμιση, κόψτε το κατσικάκι σε μερίδες και σερβίρετέ το.
Γλυκό
Τσουρέκι με άρωμα γλυκάνισου
Για 4 άτομα Προετοιμασία & ψήσιμο: 70 λεπτά
Υλικά
2 κουταλάκια γλυκάνισο
1.200 γραμμ. αλεύρι
1 φλιτζάνι γάλα
4 κουταλιές μαγιά μπίρας
1½ φλιτζάνι βούτυρο
6 αυγά
αλάτι
1½ φλιτζάνι ζάχαρη
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
100 γραμμ. κοπανισμένα φουντούκια
Η προετοιμασία: Ρίξτε το γλυκάνισο σε λίγο καυτό νερό και αφήστε το να πάρει μερικές βράσεις. Στραγγίστε το αρωματισμένο νερό και βάλτε το στην άκρη.
Για το προζύμι: Σε ένα μπολ ρίξτε 3 κουταλιές αλεύρι, προσθέστε το γάλα χλιαρό και το νερό από το γλυκάνισο (χλιαρό) και διαλύστε τη μαγιά μέχρι να γίνει σαν κουρκούτι. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το προζύμι σε χλιαρό χώρο μέχρι να φουσκώσει και να σχηματιστούν φουσκάλες.
Για τη ζύμη: Ρίξτε σε ένα μεγάλο μπολ το υπόλοιπο αλεύρι, ανοίξτε μια λακκούβα στο κέντρο και προσθέστε το προζύμι, το γάλα και το βούτυρο χλιαρά, τη ζάχαρη, μια πρέζα αλάτι, το ξύσμα, 4 χτυπημένα αυγά, (όχι κρύα) και ζυμώστε μέχρι η ζύμη να γίνει ομοιογενής. Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το σε χλιαρό χώρο για 2 ώρες ή περισσότερο.
Για τις πλεξούδες: Χωρίστε τη ζύμη σε 2 κομμάτια και το κάθε κομμάτι στα 3 και πλάστε 3 κυλίνδρους, ανοίξτε τους στη μέση, μοιράστε μέσα τα φουντούκια και πλάστε τους ξανά κλείνοντάς τους. Πλέξτε ανά 3 τους κυλίνδρους σχηματίζοντας 2 πλεξούδες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 150°. Σκεπάστε μια λαμαρίνα με χαρτί φούρνου και αλείψτε το με βούτυρο. Βάλτε πάνω τις πλεξούδες, σκεπάστε τες και αφήστε τες σε χλιαρό χώρο μέχρι να φουσκώσουν.
Για το ψήσιμο: Χτυπήστε το τελευταίο αυγό με μια κουταλιά νερό και αλείψτε τις πλεξούδες. Ανεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 170° και ψήστε τα τσουρέκια για 35-40 λεπτά.