Δύο από τις αγαπημένες μου, μια γλυκιά και μια αλμυρή θα σας παρουσιάσω παρακάτω:
Μελιτίνια (Σαντορινιά)
Υλικά για τη ζύμη
1 κιλό αλεύρι
μια κουταλιά βούτυρο φυτίνη
λίγη μαστίχα
χλιαρό νερό
Υλικά για τη γέμιση
1 κιλό ανθότυρο
800 γραμμάρια ζάχαρη
4 αυγά (1 ολόκληρο και από τα υπόλοιπα οι κρόκοι)
μια κουταλιά βούτυρο (φυτίνη)
3 βανίλιες
λίγη μαστίχα χιότικη
1/4 αλεύρι φαρινάπ
Εκτέλεση
- Βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο και τη μαστίχα κοπανισμένη σε μια λεκάνη.
- Αφού τα ανακατέψουμε ρίχνουμε σιγά σιγά χλιαρό νερό λιώνωντας το βούτυρο με τα χέρια μας.
- Το τελικό μίγμα δεν πρέπει να κολλάει στα χέρια μας αλλιώς ρίχνουμε λίγο αλεύρι.
- Αφήνουμε τη ζύμη στην άκρη και παίρνουμε μια άλλη λεκάνη για να δημιουργήσουμε τη γέμιση.
- Λιώνουμε το ανθότυρο με ένα πιρούνι, ρίχνουμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το βούτυρο, τη μαστίχα και το αλεύρι και ανακατεύουμε και γίνεται η γέμιση.
- Ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο και με μια στρογγυλή κούπα ή κάτι παρόμοιο κόβουμε στρογγυλά κομμάτια απο το φύλλο που ανοίξαμε και τα γεμίζουμε με σχεδόν μια κουταλιά του γλυκού γέμιση.
- Στη συνέχεια, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία, ανασηκώνουμε και ταυτόχρονα τσακίζουμε τη ζύμη.
- Τέλος τα ψήνουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν.
Φλαούνες (Κυπριακές)
Υλικά για τη ζύμη
1 βούτυρο 250 γραμμάρια
5-6 αυγά
1 γάλα φρέσκο 1 λίτρο
προζύμι
αλεύρι όσο πάρει
κανέλα
λάδι
σουσάμι
Υλικά για τη γέμιση
Τυριά: χαλούμι, κεφαλογραβιέρα, ένταμ μπάλα
ζαχαρά (κυπριακό μπαχαρικό)
κανέλα
προζύμι
δυόσμο φρέσκο
αυγά όσα πάρει
Εκτέλεση
- Τα υλικά πρέπει να ζυμωθούν από το βράδυ για να φουσκώσουν.
- Μόλις φουσκώσουν τα υλικά της γέμισης φτιάχνουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει και αυτή.
- Χρησιμοποιώντας έναν πλάστη, αφού κάνουμε τη ζύμη μπαλάκια όσο ένα μήλο, και την ανοίγουμε σε ένα λεπτό φύλλο.
- Μετά το φύλλο που ανοίξαμε το απλώνουμε σε μια πετσέτα που έχουμε βάλει σουσάμι.
- Βάζουμε μέσα τη γέμιση και διπλώνουμε το φύλλο σε 4 μεριές όπως φαίνεται στη φωτογραφία.
- Μετά κατευθείαν τις βάζουμε στο φούρνο για ψήσιμο μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου